Proef Japan bij Orandaya (おらんだや) in Amsterdam | Proef Japan (2024)

We zijn er weer heerlijk op uit geweest om te gaan genieten van de Japanse keuken. Dit keer was Proef Japan bij Orandaya in Amsterdam. Een kleine, maar fijne Izakaya aan de Scheldestraat, op steenworp afstand van de RAI!

Izakaya

Izakaya’s zijn eetgelegenheiden waar je naast een grote keuze aan hapjes ook nog eens lekker kunt drinken. Ze zijn specifiek ingesteld om er langere tijd gezellig te tafelen. Je bestelt er (meestal) ook geen complete maaltijden.

Het is juist de bedoeling dat je lekker ontspannen kunt genieten van diverse hapjes en gerechten, in een volgorde die je zelf bepaalt. Deze deel je met de rest van je gezelschap onder het genot van een (alcoholisch) drankje.

Je kunt een izakaya misschien nog het beste omschrijven als een mengeling van Engelse pub, tapasbar en bruin café. Maar hoe ze je ook wilt noemen, ze zijn een plek voor een gezellig samenkomen om te borrelen en eten.

Orandaya

Orandaya is een heerlijk klassieke izakaya in Amsterdam. Die alweer heel wat jaartjes menig bezoeker mag ontvangen. Vooral Japanse expats vind je er regelmatig aan tafel. Niet zo vreemd want zo gauw je Orandaya binnenstapt kun je je even in een échte izakaya wanen, zoals je deze ook in Japan zelf zou kunnen vinden.

Proef Japan bij Orandaya (おらんだや) in Amsterdam | Proef Japan (1)

Je vindt er zelfs een zogenaamde “horigotatsu”. Waarbij de tafel en stoelen deels verzonken zijn en je deels afgescheiden kunt zitten van de rest van het restaurant. In dit geval was er plek voor zo’n 8 personen in de horigatsu, perfect voor kleinere groepen mensen.

In de zomer is hun terras geopend en kun je er ook buiten genieten van hun lekkernijen. Of kun je hun zomerse lekkernijen to-go meenemen. Zoals bijvoorbeeld hun kakigori (later meer daarover).

Ruime keuze

Orandaya bestaat zoals gezegd al heel wat jaartjes. Al sinds Ingrid haar tijd bij de Japanse supermarkt Meidi-Ya (begin jaren 2000) was dit restaurant al een gevestigde naam, vaak gevuld met Japanse expats en Japanse gezinnen. Ook vandaag de dag is dat niet anders. Niet zo vreemd, want Orandaya serveert écht authentiek Japans eten.

Proef Japan bij Orandaya (おらんだや) in Amsterdam | Proef Japan (2)
Proef Japan bij Orandaya (おらんだや) in Amsterdam | Proef Japan (3)
Proef Japan bij Orandaya (おらんだや) in Amsterdam | Proef Japan (4)

De menukaart is ontzettend uitgebreid met letterlijk tientallen gerechten om uit te kiezen. Zo hebben ze er waanzinnig goede tonijn sashimi (lekkerder hebben we nog niet gehad in Nederland), sushi en al je favorieten zoals Japanse curry, karaage, onigiri en tonkatsu. Vooral hun iberico tonkatsu is een echte, decadente verwennerij.

Vooral leuk was het om ook wat meer unieke gerechten voorbij te zien komen. Zo stonden er verschillende soort natto op het menu, hele geroosterde knoflook met misodip, sake chazuke en nagasaki champon. Gerechten die je zelden op de kaart vindt bij Japanse restaurants in Nederland.

Weinig vega

Voor vegetariërs en vegan gasten zal het hier wel wat lastiger tafelen zijn. In vrijwel alle gerechten zat wel vlees of vis verwerkt en ook in de gerechten die ogenschijnlijk vegetarisch waren kwam je veelal dashi (op basis van bonito) tegen. Het is zeker wel mogelijk om er vega te eten, maar het is wel handig om dit van te voren even af te stemmen met Orandaya.

Lekker lang tafelen

Wij hebben ons deze avond in elk geval flink tegoed gedaan aan alle verschillende gerechten die er op de menukaart staan! Meer dan 15 verschillende gerechten hebben we die avond kunnen proberen. De rekening probeerden we maar even niet over na te denken tijdens het eten van al dit lekkers, want die liep vrij snel op.

Proef Japan bij Orandaya (おらんだや) in Amsterdam | Proef Japan (5)
Proef Japan bij Orandaya (おらんだや) in Amsterdam | Proef Japan (6)
Proef Japan bij Orandaya (おらんだや) in Amsterdam | Proef Japan (7)
Proef Japan bij Orandaya (おらんだや) in Amsterdam | Proef Japan (8)
Proef Japan bij Orandaya (おらんだや) in Amsterdam | Proef Japan (9)

Al dit lekker is natuurlijk niet voor niets, al helemaal niet in deze tijden. Dus hoewel je wel moet zorgen voor een goed gevulde portemonnee voordat je aanschuift, is dat het dubbel en dwars waard.

Simpelweg elk gerecht dat we geprobeerd hebben was fantastisch. Van de knapperige worstjes tot de heerlijke zachte onigiri, de smeuïge aardappelsalade en smaakvolle yakitori, we konden er gewoon geen genoeg van krijgen!

Kakigori

Aan het einde van de avond hebben we nog even een beroep gedaan op onze toetjesmaag. Want ondanks dat wel al bomvol zaten van al het lekkers hadden we nog een verwennerij op de menukaart gespot die we simpelweg niet wilden missen: kakigori!

Kakigori is geschaafd ijs dat overgoten wordt met een zoete siroop en gecondenseerde melk. Het is een geliefde zomersnack die je buiten Japan maar weinig tegenkomt. Toen we dit op de kaart zagen staan moesten we het natuurlijk wel proberen! En zo werd er voor onze neus een heerlijke ichigo (aardbeien) kakigori gemaakt én een matcha kakigori met anko (zoete rode bonen).

Proef Japan bij Orandaya (おらんだや) in Amsterdam | Proef Japan (10)
Proef Japan bij Orandaya (おらんだや) in Amsterdam | Proef Japan (11)

Het waren overigens flinke porties, want hoewel het “slechts” geschaafd ijs is, vult het behoorlijk. Gelukkig hebben ze ook voor wat kleinere toetjesmagen lekkere desserts, zoals het geliefde mochi-ijs. Met in dit geval ook een smaak die we nog niet eerder hadden gehad: karamel! De perfecte zoete afsluiter van deze heerlijke avond.

Plan je bezoek

Lijkt het je ook fantastisch om een avondje te dineren of borrelen bij Orandaya? Dan kun je heel gemakkelijk reserveren via hun website. Dit kan zowel in het Japans als in het Engels. Ook vind je er meer informatie over de huidige openingstijden en hun uitgebreide menukaart.

Orandaya (おらんだや)
Scheldestraat 82
1078GN Amsterdam
The Netherlands

020-672-2100

restaurantproef japanamsterdambezoekverslagorandayaizakayareview

Proef Japan bij Orandaya (おらんだや) in Amsterdam | Proef Japan (12)

Joyce

Joyce is een rasechte foodie met een speciale passie voor de Japanse keuken én haar cultuur. Naast Proef Japan uit Joyce deze liefde voor Japan ook door middel van The Sushi Times. Een online platform over de Japanse (pop) cultuur.

Proef Japan bij Orandaya (おらんだや) in Amsterdam | Proef Japan (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gregorio Kreiger

Last Updated:

Views: 6216

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gregorio Kreiger

Birthday: 1994-12-18

Address: 89212 Tracey Ramp, Sunside, MT 08453-0951

Phone: +9014805370218

Job: Customer Designer

Hobby: Mountain biking, Orienteering, Hiking, Sewing, Backpacking, Mushroom hunting, Backpacking

Introduction: My name is Gregorio Kreiger, I am a tender, brainy, enthusiastic, combative, agreeable, gentle, gentle person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.